Без щастлив край завърши мисията с белугата от Сена, евтаназираха я

Състоянието на кита се е влошило по време на пътуването до брега

10.08.2022 | 14:13 Редактор: Искра Ангелова
Без щастлив край завърши мисията с белугата от Сена, евтаназираха я

По време на пътуването вече слабата белуга получи дихателна недостатъчност и малко след пристигането си в Уистрем беше евтаназирана от ветеринари.

През нощта спасителни водолази вкараха кита в мрежа, а след това кран го извади от реката по време на операция, продължила шест часа. След това китът беше транспортиран с хладилен камион до пристанището на Уистрем в Ламанша.

"Въпреки безпрецедентната спасителна операция, с тъга съобщаваме за смъртта на китоподобното", заявиха местните власти на Калвадос.

Планът е бил недохраненият кит да бъде преместен в соленоводен басейн с надеждата, че ще възстанови силите си, преди да бъде прехвърлен в морето. Но това е било рисковано начинание.

Четириметровият мъжки кит тежеше 800 кг, което е доста под обичайното тегло на възрастна белуга от 1 200 кг, и не се беше хранил, откакто беше забелязан в Сена миналата седмица, припомня БГНЕС.

Спасителите смятат, че то е било болно, преди да стигне на 70 км от Париж.

Състоянието на кита се е влошило по време на пътуването до брега. Когато стигнал до Уистрем, той все още бил жив, но отслабнал и трудно дишал.

Групата за опазване на морската среда Sea Shepherd France, която участва в спасителната операция, заяви, че оставянето на кита в Сена би го обрекло на сигурна смърт. Белугата не може да преживее продължителни периоди в топлите сладки води на реките.

"(Операцията) е била рискована, но от съществено значение, за да се даде шанс на иначе обреченото животно", добави групата.

Китовете белуга обикновено живеят на стада в арктически или субарктически води.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК