Русия строи военна база в Сърбия?

Единствената възможна цел на създаването на подобно съоръжение е разузнавателна мисия

10.08.2022 | 11:46 Редактор: Искра Ангелова
Русия строи военна база в Сърбия?

В Сърбия може да се появи руска военна база, която ще изпълнява различни разузнавателни задачи и ще наблюдава околността, твърди руският военен експерт и историк Борис Юлин, както съобщава Lenta.ru.

Извънредният и пълномощен посланик на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко вече говори за това, заявявайки, че "руските военни бази в Сърбия са суверенен въпрос на тази страна".

Освен това, както добавя той, това е проблем на самата Русия.

"Що се отнася до съвместния хуманитарен център, той съществува и функционира за реагиране при кризи в случай на хуманитарна катастрофа", посочва Боцан-Харченко.

Военният експерт Юлин посочва, че не е съвсем ясно каква ще е ползата от военната база в Сърбия.

"Факт е, че базите се намират в близост до зони на възможни военни действия. Но в Сърбия териториално тя ще бъде напълно откъсната от Русия и отвсякъде заобиколена от страни от ЕС, и отчасти от страни от НАТО. Не е ясно как в този случай е възможно съсредоточаване на сили и обезпечаване на сигурността на базата", посочва Юлин, цитиран от "Фокус".

Единствената възможна цел на създаването на подобно съоръжение, според този руски експерт, е "разузнавателна мисия и наблюдение на околното пространство", или по-точно - събиране на разузнавателни данни.

Той също така добавя, че "Европейският съюз може да започне да възприема Сърбия като вероятен източник на заплаха в случай на конфликт", което няма да има много приятни последици за Белград.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК