Огромен недостиг на зъболекари във Великобритания, хората прибягват до шокиращи мерки

Дори децата вече не се приемат в много от кабинетите

09.08.2022 | 22:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Огромен недостиг на зъболекари във Великобритания, хората прибягват до шокиращи мерки

Британската национална здравна служба NHS е напълно затрупана. 9 от 10 стоматологични кабинета в Англия вече не приемат нови пациенти. Резултатът е болка и отчаяни мерки за самопомощ от хора, които не могат да си позволят частно лечение.

Денис Пайл отново обядва супа. "Каква изненада", шегува се тя. Пенсионерката от Корнуол всъщност отдавна е спряла да се усмихва. Четири години чака изкуствени зъби. Тя почти няма кътници. "Поне резци, но дори те се клатят", казва тя.

"Вече не мога да хапя нищо, дори домати или ситно нарязани краставици. Всичко е твърде трудно. След петдесет години работа и плащане на данъци не би било твърде много да искам зъбна протеза", смята възрастната жена.

Денис Пайл, подобно на много пенсионери и хора с ниски доходи, не може да си позволи да плаща зъболекарски услуги от джоба си. А прегледите при зъболекар, субсидирани от NHS и изискващи само малко доплащане, са се превърнали в рядкост.

9 от 10 практики на NHS в Англия не приемат нови възрастни пациенти, показва проучване на BBC. 8 от 10 също вече не приемат нови деца. И дори за регистрирани пациенти времето за чакане е огромно.

Зъболекарската асоциация се оплаква, че много зъболекари са претоварени и могат да лекуват само определен брой пациенти с фиксираните ставки, плащани от NHS.

Шон Чарлууд от Британската дентална асоциация изчислява, че финансираните от държавата суми ще покрият само около половината от населението.

Около 10% от зъболекарите са се оттеглили от практиките на NHS през последните години и лекуват само частно - също и защото не виждат тяхната сложна работа да бъде достатъчно оценена от фиксираните ставки на NHS. Но Шон Чарлууд смята, че има и друга причина за липсата на зъболекари.

"След решението за Брекзит зъболекарите от европейски държави напуснаха страната, прибирайки се в родината си, и не са се върнали. Те са хиляди и това влоши още повече ситуацията", твърди той.

Джошуа Кийлинг бил помолен от половинката си да извади зъба ѝ с клещи, защото тя вече не издържала на болката. Затова сега е започнал подписка за по-добро осигуряване. 180 000 души вече са се подписали, информира Tagesschau.

"Докато нещо не се промени, хората ще продължават да обработват зъбите си с пили и клещи и да прибягват до опасна самопомощ", обяснява Луиз Ансари от организацията Healthwatch England. "Хората живеят в болка и страх, не могат да се хранят или говорят правилно. И в отчаянието си лепят тапи от синтетична смола върху венците си със супер лепило", добавя тя.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК