Година от талибанското управление в Афганистан: "Нямаме какво да ядем, децата ми си лягат гладни"

Повече от половината афганистанци в момента не знаят откъде и кога ще дойде следващото хранене

09.08.2022 | 22:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Година от талибанското управление в Афганистан:

Година след като талибаните завзеха властта, голяма част от афганистанското население живее в бедност. Много хора са загубили работата си. Тези, които преди са принадлежали към средната класа, сега са зависими от дарения на храна.

Фарзана се опитва да се напъха в такси с други жени и деца, докато мъже с колички мъкнат хранителни стоки в багажника. Нервите на Фарзана са на ръба, точно както на всички останали в квартал "Шахр-е Нау" в центъра на Кабул. Тя е на опашка със стотици други хора от пет сутринта. Пет часа по-късно тя най-после получава храната, която ѝ се полага: "Мъжът ми загуби работата си, затова съм тук. Сега няма никого вкъщи, който да изкарва пари", оплаква се тя.

Фарзана се опитва да изтрие сълзите с ъгъла на черната си забрадка, но те продължават да текат. Съпругът ѝ е имал работа в тайните служби на предишното правителство. Затова той бяга в съседен Иран малко след идването на талибаните на власт - заедно с 18-годишния им син.

Подобно бягство би било твърде опасно за Фарзана и по-малките деца. Така че сега тя живее сама с двете си малки дъщери и двамата си сина. Въпреки че според нея това вече трудно може да се нарече живот, тя просто се опитва да свързва двата края ден за ден. "Понякога роднини ни подават ръка или съседите подаряват нещо".

Почти 15 000 души само в квартал "Шар-е Нау" получават безплатно храна веднъж месечно: 50 килограма брашно, няколко килограма боб, олио и сол. Това е организирано от Световната хранителна програма на ООН, която работи с местна хуманитарна организация в Кабул. Повече от половината афганистанци в момента не знаят откъде и кога ще дойде следващото хранене.

В Кабул все повече хора са зависими от безплатната храна. "Шар-е Нау" е много шикозен квартал с бутици, търговски центрове с климатици и скъпи супермаркети с храна от чужбина. Тези магазини все още съществуват, само че сега са почти празни. Фарзана също е обичала да пазарува там. След това талибаните идват на власт в средата на август миналата година и животът на Фарзана, както този на почти всички в Афганистан, се преобръща за една нощ.

"Децата ми имаха дрехи, мъжът ми работа, заплатата беше добра, винаги имахме достатъчно за ядене. Сега нямаме нищо, нямаме пари, нямаме работа. А понякога дори нямаме какво да ядем у дома, така че децата ми си лягат гладни", споделя тя.

Икономиката в Афганистан е пред пълен разпад. Талибаните са доста неопитни в управлението на държава. За 20 години членовете са научили повече за битките в планината, отколкото как да стоят на бюрата като служители. Още преди да дойдат на власт, Република Афганистан трудно можеше да оцелее без помощ от чужбина.

Новото ислямско емирство, както талибаните сега наричат ​​държавата, все още не е официално признато от никоя друга държава в света. Има санкции, някои министри все още са в международните списъци с терористи, а чуждестранни сметки са замразени.

"Икономическата продукция на страната ни е под нулата", казва бившият таксиметров шофьор Абдул. "Можете да съдите за това по мен и ситуацията на моите клиенти. Повечето от тях са загубили работата си. Ако няма пари в обръщение, икономиката е просто много зле", твърди той.

Клиентите на Абдул са били предимно служители от предишното правителство. Много от тези постове сега са заети от талибаните. Откакто те са взели властта, повечето хора печелят по-малко пари или изобщо не печелят.

Въпреки това в Афганистан почти всичко поскъпва. "Цените на горивата се удвоиха, а резервните части за автомобили вече са недостъпни", казва Абдул, цитиран от Tagesschau.

Ето защо сега той е с хилядите други при раздаването на храна, за да даде на семейството си храна за известно време. Служител на местната хуманитарна организация извиква имената на хората, на които е разрешено да вземат дажбите си. Абдул се срамува: "Зависим от милостинята. Това влияе на морала и психиката".

Той дори вече няма надежда. Фарзана, която се опитва да оцелее сама с четирите си деца, казва, че в момента изобщо не може да си представи бъдеще в Афганистан.

Снимка: БГНЕС