Световната банка предоставя на Украйна нова помощ в размер на 4,5 млрд. долара

Средствата ще помогнат на Киев да плати за услуги и пенсии

08.08.2022 | 23:12 Редактор: Искра Ангелова
Световната банка предоставя на Украйна нова помощ в размер на 4,5 млрд. долара

Световната банка обяви, че отпуска още 4,5 млрд. долара финансова подкрепа за разкъсваната от войната Украйна, предоставена от САЩ.

Средствата ще помогнат на Киев да плати за услуги и пенсии, което е от ключово значение за облекчаване на икономическите последици от руската инвазия, се казва в изявление на банката, съобщи АФП.

"Тази икономическа помощ е от решаващо значение за подкрепата на украинския народ, който защитава своята демокрация срещу непровокираната агресивна война на Русия", се казва в изявлението на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

Последният транш от помощта, по-голямата част от която ще бъде изплатена този месец, е част от общата американска подкрепа в размер на 8,5 млрд. долара, "която помага на украинското правителство да поддържа болници, училища и други важни държавни услуги за народа на Украйна".

Световната банка съобщи, че финансирането е предназначено за проекта "Публични разходи за издръжката на административния капацитет в Украйна" (PEACE), който е част от многомилиардния пакет за подпомагане на страната.

"Украйна се нуждае от непрекъснати държавни услуги, включително здравеопазване, образование и социална защита, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на условията на живот и бедността", заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас, цитиран от БГНЕС.

Понастоящем страната има бюджетен дефицит, който нараства с 5 млрд. долара всеки месец, утежнен от невъзможността й да набира средства или да получи достъп до финансиране на външните пазари.

Съюзниците побързаха да подпомогнат Украйна, като Г-7 и Европейският съюз също обявиха ангажименти за допълнителни средства в размер на 29,6 млрд. долара за Киев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК