В Китай върлува нов хенипавирус, заразени са поне 35 човека

Вирусът може да заразява хора и животни

08.08.2022 | 16:03 Редактор: Ирена Бакърджиева
В Китай върлува нов хенипавирус, заразени са поне 35 човека

Учени от Китай и Сингапур са идентифицирали нов вид хенипавирус, който може да заразява хора и животни. Новият вид се нарича Lanye virus и се предава на хората от диви животни, съобщи китайският информационен портал "Pengpai".

Според учените в китайските провинции Шандун и Хенан са идентифицирани общо 35 заразени лица. Изследователите отбелязват, че новият патоген е много сходен с вируса Nipah, но досега не са установени смъртни или тежки случаи.

Най-често Всрещаните симптоми са повишена температура, слабост, кашлица, анорексия, болки в мускулите, гадене, повръщане и главоболие. Изследователите не откриват връзка между заразените и случаите на заболяване сред техните роднини или близки, което подсказва, че най-вероятно болестта все още не се предава от човек на човек.

Геномът на вируса Lanye се състои от 18 402 нуклеотида. Той е сходен с другите пет хенипавируса, известни на учените, и най-много прилича на вируса Моцзян, открит за първи път в южната китайска провинция Юнан.

В дивата природа вирусът на Lanye е откриван най-често (27% от изследваните 262 животни) при земеровките - семейство бозайници от семейство насекомоядни. Антитела срещу него са открити и при някои кучета и кози, информира БГНЕС.

Досега са известни два вида хенипавируси, които могат да заразят хора: вирусът Nipah и вирусът Hendra. Заболяването може да протече безсимптомно или като тежка респираторна инфекция с летален изход. Смята се, че естественият резервоар на тези два вируса в дивата природа са прилепите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Глей ся,
преди 1 месец
Не си спомням нещо хубаво да е дошло от Китай.На доста годинки съм!!! Сигнализирай за неуместен коментар