Напрежението се покачва: Китай започна нови мащабни учения около Тайван

Тайван обвини Китай, че се подготвя за инвазия на острова

08.08.2022 | 12:58 Редактор: Тодор Петров
Напрежението се покачва: Китай започна нови мащабни учения около Тайван

Китай обяви нови военни учения в морето и въздушното пространство около Тайван. Това става само ден след планирания край на най-големите досега учения в историята на страната.

С действията си Пекин демонстрира сила след посещението на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайпе миналата седмица.

Повече от 40 кораба са преминали през зоната на маневри на Китай на юг от главното пристанище на Тайван от събота, според данни за проследяване на кораби. Продължителността и точното местоположение на последните учения все още не са известни.

Тайван обвини Китай, че се подготвя за инвазия на острова.

Обученията ще са фокусирани върху операции за борба с подводници и морско нападение - потвърждавайки опасенията на някои анализатори по сигурността и дипломати, че Пекин ще продължи да поддържа натиск върху отбраната на Тайван.

Корабоплаването в Тайванския пролив, ключов маршрут за веригите за доставки и стоки, се сблъсква с несигурност и забавяния, откакто Пекин започна най-провокативните си военни учения от десетилетия след посещението на Пелоси в Тайван.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК