Рибари откриха 450-килограмова бомба в безводната река По в Италия

Неизбухналото устройство е съдържало 240 кг експлозив

08.08.2022 | 08:31 Редактор: Теодора Патронова
Рибари откриха 450-килограмова бомба в безводната река По в Италия

450-килограмова бомба е открита от рибари на брега на безводната река По в Италия. Големи участъци от 650-километровата река са пресъхнали по време на най-тежката суша в Италия от 70 години насам. Необичайно горещото време и ниските нива на валежите задълбочиха недостига на вода в Северна Италия и засилиха опасенията за последиците от изменението на климата.

"Бомбата беше намерена от рибари на брега на река По", заяви пред агенция Ройтерс официалният представител на армията полковник Марко Наси.

Неизбухналото устройство, което според италианските военни е съдържало 240 кг експлозив, е открито до ломбардското село Борго Вирджилио. Съобщава се, че около 3000 жители наблизо са били евакуирани, за да могат експертите по обезвреждане на бомби безопасно да извършат контролирана експлозия вчера.

"Първоначално някои от жителите заявиха, че няма да се преместят, но през последните няколко дни успяхме да убедим всички", заяви местният кмет Франческо Апори.

Въздушното пространство на района също беше затворено за кратко, както и речният трафик по самия воден път, съобщи БГНЕС. Река По е най-дългата река в Италия, която тече от югозападните Алпи до Адриатическо море, но годишните сателитни снимки от това лято показват разширяващи се участъци от пресъхналото речно корито в резултат на изключителната суша.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК