Недостиг на вода и силна суша помитат Европа, засегнати са индустрията и туризма

Изсушената земя също осигурява идеални условия за пожарите, които опустошиха Франция, Португалия и други страни

06.08.2022 | 22:20 Редактор: Теодора Патронова
Недостиг на вода и силна суша помитат Европа, засегнати са индустрията и туризма

В Обвалден, високо в швейцарските Алпи, извикаха армията, за да спаси кравите. Докато планинските потоци в алпийската страна пресъхват, военните хеликоптери бяха изпратени миналата седмица, за да транспортират огромни контейнери с вода до пасищата от езерата отдолу, в опит да предотвратят стадата да умрат от жажда, разказва Financial Times.

Недостигът на вода е част от силна суша, която помита континента от Португалия до Източна Европа и Южна Англия до Италия. Учените обвиняват комбинацията от необичайно суха зима, последвана от еднакво суха пролет и изключително високите летни температури, част от тенденцията за затопляне, породена от изменението на климата.

Сушата и високите температури в цяла Европа - Франция е обхваната от трета топлинна вълна за лятото - засягат домакинствата, индустрията, транспорта и туризма, както и земеделието и селското стопанство. Изсушената земя също осигурява идеални условия за пожарите, които опустошиха Франция, Португалия и други страни.

Учените смятат, че летните суши могат да се превърнат в норма в Западна Европа - четири от последните пет лета са били изключително сухи - поради ефектите от изменението на климата.

Последната оценка на Европейската обсерватория за сушата на ЕС показва карта, опръскана с червено и оранжево, за да покаже, че 13 на сто от територията на блока са били в тежки "предупредителни" условия за периода до 10 юли и 45 на сто от територията в "предупредителната" зона. И сушата се е влошила оттогава.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК