Путин забрани на чуждестранни банки и енергийни компании да напускат страната

Президентът затегна контрола си върху два ключови сектора на руската икономика с указ

06.08.2022 | 16:00 Редактор: Теодора Патронова
Путин забрани на чуждестранни банки и енергийни компании да напускат страната

Президентът Владимир Путин затегна контрола си върху два ключови сектора на руската икономика с указ, който забранява на някои чуждестранни банки и енергийни компании, включително Exxon Mobil Corp., да напускат бизнеса си в страната до края на годината.

Exxon и други чуждестранни акционери в петролното находище "Сахалин-1" няма да имат право да се разпореждат с притежанията си до края на годината като част от мерките за $защита на националните интереси$, според указ, публикуван в правната база данни на Русия. Указът идва само няколко дни след като Exxon заяви, че води преговори за прехвърляне на своя дял от 30% в "Сахалин-1" на неназовано дружество, припомня Bloomberg.

Указът също така нарежда на правителството да подготви списък с други енергийни компании и банки с чуждестранни акционери, които могат да бъдат обект на същите ограничения.

Международни компании - от производители на енергия до производители на потребителски стоки и електроника - се изтеглят от Русия или спират дейността си след нахлуването ѝ в Украйна. Докато санкциите и финансовите ограничения, наложени както от Кремъл, така и от други нации, затрудняват извършването на бизнес, компаниите също са загрижени за потенциална обратна реакция, тъй като се смята, че подкрепят руската икономика по време на войната.

Някои банки казаха, че обмислят възможността да напуснат страната заради инвазията. Руските официални лица заплашиха да блокират всякакви подобни действия, заявявайки, че националните ѝ банки не се третират справедливо в чужбина. Много чуждестранни банкови звена все още остават в Русия, включително UniCredit SpA, Raiffeisen Bank International AG и Citigroup Inc.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК