Напрежение в Близкия изток: Най-малко 10 убити при израелски ракетен удар

Сред жертвите е 5-годишно дете

06.08.2022 | 13:40 Редактор: Ваня Кузманова

Напрежение в Близкия изток. Израел удари Газа с въздушни удари, а палестинска въоръжена групировка отвърна с баражен ракетен огън. Това е най-сериозната ескалация на конфликта от миналата година насам.

Най-малко 10 души са убити при израелски ракетен удар вчера. Сред жертвите е палестински военен командир, но и 5-годишно дете. 

Часове по-късно групировката "Ислямски джихад" отвърна с баражен ракетен огън. На кадри се вижда как системите за противовъздушна отбрана успешно неутрализират ракетите. Не се съобщава за жертви. Израелският премиер защити ударите в петък, като заяви, че Израел ще направи всичко необходимо, за да защити народа си. 

"Нашата борба не е с народа на Газа. "Ислямски джихад" е иранско прокси, което иска да унищожи Израел и да убива невинни израелци", заяви министър-председателят на Израел Яир Лапид

Рано в събота Израел разшири своята операция срещу "Ислямски джихад", арестувайки 19 предполагаеми членове на групировката в окупирания Западен бряг. До директен конфликт в ивицата Газа се е стигало 5 пъти от 2009 г. насам, включително 11-дневната война от миналата година, при която загинаха 250 палестинци.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК