Китай обвини САЩ за кризата в Тайван

"САЩ са страната, която безпричинно провокира и създаде кризата," заяви Хуа Чунин

06.08.2022 | 09:40 Редактор: Ваня Кузманова
Китай обвини САЩ за кризата в Тайван

Китай обвини администрацията на Вашингтон за кризата, предизвикана от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, което ескалира с китайските военни учения около острова.

"Събитията и причините за напрежението в Тайванския проток са ясни. САЩ са страната, която безпричинно провокира и създаде кризата," заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин.

В отговор на критиките на САЩ към ученията на Китай около острова Хуа заяви: "сегашната ситуация се дължи изцяло на поведението на председателя на парламента Пелоси и други американски политици. Време е САЩ да прекратят своето арогантно, егоистично, лицемерно и властолюбиво поведение". 

"Ако една провинция се отдели от САЩ, обяви се за независима държава, а чужда държава ѝ продаде оръжие и ѝ окаже политическа подкрепа, дали американското правителство и народ ще позволят това?", зададе риторичен въпрос Чунин.

Заявявайки, че тайванският въпрос е вътрешна работа на Китай и че той няма да приеме чужда намеса сподели, че "светът не бива да позволява на САЩ да се поставят в ролята на "световна полиция" или "международен съдия" и да третират другите страни като Джордж Флойд, който могат да подчиняват и задушават по свое усмотрение", пише БГНЕС. 

Джон Кърби, координатор за стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност, определи ученията като "провокативни действия" в изявление от вчера, като посочи ескалацията на дългогодишните усилия на Пекин да промени статуквото в региона: "Няма да приемем ново статукво. Не само САЩ, но и светът ще отхвърли тази инициатива".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК