Макрон към Скопие: Ключов момент за историята на РСМ, изборът е ваш

Френският президент подчерта, че македонците трябва да вземат решението, което ще определи бъдещето на страната

07.07.2022 | 16:29 Редактор: Жаклина Иванова
Макрон към Скопие: Ключов момент за историята на РСМ, изборът е ваш

Северна Македония отново се намира пред ключов момент от своята история. Седемнадесет години след получаването на статут на кандидат се отваря историческа възможност: влизане в активна фаза на процеса за присъединяване към ЕС. Изборът е ваш. Това се казва в писмо на президента на Франция Еманюел Макрон, чийто текст беше публикуван от френското посолство в Скопие.

В посланието до гражданите на Северна Македония Макрон подчертава, че те трябва да вземат решението, което ще определи бъдещето на страната и което ще реши тя да стане част от европейското семейство.

"Остава вие македонците да се определите. Силата да промените хода на историята сега е във ваши ръце. Няма да кажа, че този договор е съвършен, но той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки договор, така и този, се основава на компромиси и на баланс. Този договор не поставя под въпрос официалното съществуване на македонския език, който е съставна част от вашата идентичност", се казва още в писмото.

В договора се споменава Договорът за приятелство с България от 2017 г.

"Той гарантира неговото прилагане в името на добросъседските отношения, които са фундамент на европейските ценности. И накрая, става дума за преразглеждане на конституцията с цел интегриране на нови общности в нея. Вашата страна вече е пример за съжителство в Европа. Македонският парламент ще трябва да гласува", отбеляза френският президент, цитиран от БГНЕС.

"Знаем, че с течение на времето, забавянията и трудностите тази европейска перспектива стана обект на съмнения. Напълно осъзнавам дълбочината и чувствителността на проблемите, които трябва да бъдат решени между Северна Македония и България. По време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и по време на германското, португалското и словенското председателство, не пестих усилия да намеря решение, което да зачита интересите и достойнството и на двете държави", се казва в посланието на Макрон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК