След оставката на Борис Джонсън британската валута и акциите поскъпнаха

Тони Данкър: Подновяването на икономическия растеж трябва да бъде фокус номер едно за всички политици

07.07.2022 | 16:34 Редактор: Ирена Бакърджиева
След оставката на Борис Джонсън британската валута и акциите поскъпнаха

Британската лира и акциите, търгувани на Лондонската борса, поскъпнаха след оставката на Борис Джонсън, но анализаторите предупреждават, че политическата несигурност и икономическите проблеми вероятно ще доведат до допълнителни сътресения.

Паундът се повиши за кратко с 0,8% към 1,2023 щатски долара преди да върне малко под 1,2000 нивото, като в същото време поскъпна към 4-седмичен връх спрямо еврото около 0,8500 британски лири.

Британският фондов индекс FTSE100 пък се повишава на Лондонската борса с 1,2%.

Анализатори обаче посочиха, че британската валута ще продължава да изпитва проблеми, докато не бъде назначен нов лидер на Консервативната партия.

В същото време рекордната инфлация и скокът на енергийните цени, предизвикан от войната на Русия в Украйна, кара цяла Европа да търси доставки на петрол и газ от другаде, като старият континент е изправен пред заплахата от рецесия.

Според икономистът в Capital Economics Киърън Томпкинс, перспективата за рецесия и продължаващите спорове за Брекзит означават, че паундът може отново да започне да поевтинява, а индексът FTSE100 да загуби още 3% до края на годината.

Междувременно Конфедерацията на британската индустрия призова правителството на Обединеното кралство да запълни "политическия вакуум", след като премиерът Борис Джонсън подаде оставка.

Тони Данкър, генерален директор на CBI, която представлява 190 000 предприятия, каза, че икономическият растеж трябва да бъде основен приоритет за политиците, съобщава БНР.

"Премиерът подкрепи бизнеса на Обединеното кралство по време на Ковид пандемията и беше непоколебим в подкрепата си за Украйна. Той ще напусне поста си с нашите най-добри пожелания. Но сега се нуждаем от бързо запълване на политическия вакуум, за да защитим жизнения стандарт на хората, чрез действия по отношение на бизнес доверието, инвестициите и растежа", заяви той.

Данкър заключи, че подновяването на икономическия растеж трябва да бъде фокус номер едно за всички политици.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК