Германия се подготвя да се откаже изцяло от руския нефт и природен газ

Олаф Шолц обеща, че на Украйна ще бъдат осигурени дългосрочни гаранции за сигурност

07.07.2022 | 15:58 Редактор: Жаклина Иванова
Германия се подготвя да се откаже изцяло от руския нефт и природен газ

Скоро Германия ще започне да предоставя на своите съюзници в Източна Европа модерни оръжия, в замяна те ще изпратят старите си съветски оръжия в Украйна. Това обяви германският канцлер Олаф Шолц по време на изслушване в Бундестага.

Той обеща, че на Украйна ще бъдат осигурени дългосрочни гаранции за сигурност. Както ще изглеждат те в момента се обсъжда с партньорските държави и с Украйна, подчерта канцлерът.

Германия се подготвя да се откаже изцяло от руския нефт и природен газ. Страната изгражда необходимата за това инфраструктура.

"Това е истинска енергийна сигурност за Германия в интерес на всички нейни граждани", убеден е Шолц.

Той защити санкциите, които Западът наложи на Русия, след като тя нападна Украйна, пише DW. Според него "Алтернатива за Германия", които определиха санкциите като "безсмислени", са "не само дяснопопулистка партия, но и партията на Русия".

Германското правителството планира да улесни имиграцията в страната за квалифицираните работници. Новите правила предвиждат високо квалифицирани кадри да получават право да живеят и търсят работа в Германия, дори преди да имат сигурно работно място. От тях ще се възползват тези мъже и жени, които могат да правят "толкова много, че е силно вероятно" бързо да си намерят работа, каза канцлерът.

"Ще успеем да запазим просперитета си само ако и в бъдеще осигурим високия брой служители, които имаме днес", допълни той.

По повод големите проблеми на германските летища, свързани с липсата на персонал, Шолц заяви, че планираните от правителството мерки не само ще позволят на индустрията да внася работници от чужбина и да ги наема директно на заплати, определи по колективни договори, но ще включва и "създаване на по-добри условия на труд в този сектор като цяло".

По време на изслушването на правителството в Бундестага канцлерът Олаф Шолц обясни, че като мярка срещу повишаването на цените двата пакета за облекчение с обем от 30 милиарда евро, които бяха приети досега, не са достатъчни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК