Австрия отнема огромно газохранилище от "Газпром"

Руският енергиен гигант не спазва задълженията си за запълване с газ на определен капацитет

06.07.2022 | 13:10 Редактор: Елеонора Танева
Австрия отнема огромно газохранилище от

Австрия се подготвя да отнеме от "Газпром“ огромно хранилище за природен газ, което се намира в района на Хайдах край Залцбург. Руският енергиен гигант може да загуби контрол над съоръжението, защото не изпълнява поетите задължения да запълва с газ определена част от капацитета му, обяви  австрийското правителство, цитирано от Ройтерс..

"Ако не го запълват с газ, то капацитетът му трябва да бъде предоставен на други клиенти. Това е критично важна инфраструктура. Ние се нуждаем от нея сега, при тази криза", заяви министърът на енергетиката на Австрия Леоноре Гевесле, цитиран от БТА. Той добави, че е започнала процедура по отстраняването на "Газпром" от хранилището. 

Австрия получава около 80% от доставките си на природен газ от Русия.

След като тя предприе военна агресия в Украйна, управляващите във Виена отправиха критики към Москва, че използва газовите доставки като енергийно оръжие. На фона на опасенията, че Русия ще ги спре, Австрия се опитва да си осигури алтернативни източници на природен газ и спешно да запълни газовите си хранилища, отбелязва Ройтерс.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК