Протестиращи опитаха да щурмуват парламента в Скопие, полетяха камъни (+ВИДЕО)

Има задържани за ексцесиите, както и ранен полицай

05.07.2022 | 23:28 Редактор: Елеонора Танева

Ексцесии в четвъртия ден от протестите в Северна Македония. Четирима са арестуваните, а един полицай е ранен, след като част от протестиращите събориха охранителните съоръжения и се опитаха да влязат в сградата на парламента в Скопие. Протестът започна с проливен дъжд, но пред сградата на правителството, където в последните три вечери се организират протести срещу предложението на ЕС за преговорна рамка на Република Северна Македония.

Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на Министерството на външните работи, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата.

Шествието се отправи към сградата на парламента. Там полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата. 

След известно време вербални атаки към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен полицай, когото колегите му изнесоха на ръце извън кордона, по посока на пристигналата линейка. Можеха да се видят и няколко арестувани, информира БТА. 

Парламентът беше ограден изцяло от полиция, а протестиращите, значително намалели, бяха изтласкани към парка и порта "Македония" срещу сградата на парламента. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК