Макрон призова ядрената сделка с Иран да бъде съживена

Без промени, ще се стигне до ядрена оръжейна надпревара в Близкия изток, ще заплаши световния мир, коментира израелският премиер

05.07.2022 | 21:15 Редактор: Елеонора Танева
Макрон призова ядрената сделка с Иран да бъде съживена

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че трябва да бъде постигнат успех на преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. между световните сили и Иран, като се вземат предвид интересите на регионалните партньори, включително Израел, предаде Ройтерс.

"Трябва да защитим това (ядрено) споразумение (с Иран). И да вземем предвид интересите на нашите приятели в района, преди всичко на Израел", заяви Макрон пред репортери на обща пресконференция с израелския премиер Яир Лапид.

Лапид призова Макрон отново да разгледа предложение от 2018 г. за нова сделка за иранската ядрена програма, като каза, че сегашната дипломатическа безизходица създава опасност от оръжейна надпревара в Близкия изток.

"През 2018 г. Вие бяхте първият световен лидер, говорил за необходимостта от нова сделка с Иран. Сегашната ситуация не може да продължава по този начин. Това ще доведе до ядрена оръжейна надпревара в Близкия изток, която би заплашила световния мир", заяви израелският премиер, обръщайки се към френския президент, цитиран от БТА.

"Бих искал отново да Ви напомня за нашето желание да приключим преговорите за възобновяване на спазването на СВПД колкото се може по-скоро. Ние сме съгласни с Израел, че това споразумение няма да бъде достатъчно за ограничаване на дестабилизиращите дейности на Иран, но аз продължавам да съм по-убеден отвсякога, че един Иран, който би бил на прага да стане ядрена (сила), може да действа по още по-опасен начин", заяви Макрон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК