Турция "спъва" Швеция и Финландия за влизане в НАТО? Ердоган постави ултиматум

Двете страни ще разгледат искането на турския президент за депортиране или екстрадиране на заподозрени в тероризъм

05.07.2022 | 17:11 Редактор: Петя Кръстева
Турция

Турция заплашва отново да наложи вето на членството на Швеция и Финландия в НАТО, въпреки че военният алианс се подготвя официално да проправи пътя за присъединяването на двете северни страни, пише Bloomberg.

"Турция няма да ратифицира членството на кандидатите в Организацията на Северноатлантическия пакт, ако те не изпълнят обещанията си да се борят с тероризма и да екстрадират заподозрени съгласно меморандума за разбирателство, постигнат на среща на върха на алианса в Мадрид миналата седмица", коментира външният министър Мевлют Чавушоглу. 

Всички 30 съюзници трябва да подпишат протоколи за присъединяване на Швеция и Финландия на церемония в Брюксел, което прави страните официално поканени и им позволява достъп до почти всички срещи на НАТО. След това протоколът трябва да бъде ратифициран от парламентите на съюзниците преди страните да станат членове.

Въпреки споразумението, постигнато в Мадрид, продължаващата заплаха от Турция все още може да усложни процеса на членство. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред президентски и парламентарни избори след по-малко от година. 

През изминалата седмица Ердоган подчерта, че турският парламент няма да ратифицира молбите на Швеция и Финландия, ако те не спазят писмените си обещания относно опасенията за сигурността на Турция и добави, че Швеция наскоро е обещала да екстрадира десетки хора, които Турция смята за терористи. 

„Швеция ни обеща, че ще ни даде тези 73 души“, поясни турският държавен глава. В сделката, подписана от Турция, Швеция и Финландия, така и не се споменава броят на заподозрените, които ще бъдат екстрадирани.

Текстът на споразумението гласи, че „Финландия и Швеция ще разгледат исканията на Турция за депортиране или екстрадиране на заподозрени в тероризъм експедитивно и задълбочено, като вземат предвид информацията, доказателствата и разузнавателните данни, предоставени от Турция, и ще създадат необходимите двустранни правни рамки за улесняване на екстрадицията и сътрудничеството в областта на сигурността с Турция".

Върховният съд на Швеция вече е отхвърлял голяма част от исканията за екстрадиране от Турция през последното десетилетие и правителството заяви, че властите ще продължат да следват шведските закони при разглеждането на всякакви петиции.

„Важно е да работим срещу тероризма, но разбира се ние ще го правим според шведските закони и международните конвенции“, смята министър-председателят на Швеция Магдалена Андерсон. Тя отказа да коментира конкретния брой искания за екстрадиция и подчерта, че според законите на страната шведски граждани не могат да бъдат екстрадирани.  

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК