ЕП каза "да" на Хърватия за влизане в еврозоната от 1 януари 2023 г.

Зигфрид Мурешан: Реформите, предприети от хърватското правителство, проправиха пътя ѝ към общата валута

05.07.2022 | 15:17 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕП каза

Евродепутатите дадоха положително становище относно кандидатурата на Хърватия да стане най-новият член на еврозоната от 1 януари 2023 г. С 539 гласа "за", 45 гласа "против" и 48 "въздържал се" Парламентът прие доклада на Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), в който се посочва, че Хърватия изпълнява всички критерии за приемане на еврото от 1 януари 2023 г.

"Реформите, предприети от хърватското правителство през последните години, укрепиха икономиката и проправиха пътя за присъединяването на Хърватия към общата валута. Ясно е, че присъединяването към еврото е правилното решение за страната, нейните предприятия и граждани, както и за различни сектори на икономиката, като например туризма. Това, че Хърватия става 20-ият член на еврозоната, е добре и за Европейския съюз: то показва жизнеспособността и доверието в нашата обща валута", заяви докладчикът Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния).

В доклада се отбелязва, че въпреки че оценката на готовността на Хърватия е извършена на фона на пандемията от Ковид, високата инфлация и войната на Русия срещу Украйна, Хърватия продължава да е готова да приеме еврото, съобщиха от пресслужбата на европарламента.

"Присъединяването на Хърватия към единната валута през 2023 г. е първият значим процес на европейска интеграция след Брекзит и бележи по-нататъшното разширяване на еврото на Балканите. Когато европейските ценности се оспорват на нашите граници, това е ясен знак за единство, по-нататъшна интеграция и принос към силата на еврото като световна валута. Приемането на еврото от Хърватия показва, че единната валута е стимулиращ и солиден проект, който гарантира по-голяма сигурност и стабилност за гражданите", казва председателят на работната група по въпросите на еврото в ЕП Маргарида Маркеш (С&Д, Португалия).

Членовете на ЕП също така заявяват, че Хърватия вече има по-високо ниво на ценова конвергенция с еврозоната в сравнение с други държави членки при приемането на еврото. Въпреки това ЕП очаква от хърватското правителство постоянни усилия за осигуряване на по-нататъшно сближаване на цените и за това, че въвеждането на еврото няма да доведе до изкуствено повишаване на цените.

Становището на ЕП ще бъде предадено на държавите членки на еврозоната, които отговарят за даването на окончателно разрешение за приемане на еврото от Хърватия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
1-н
преди 1 година
А България чака и ще си чака щот на много тарикати не им изнася Сигнализирай за неуместен коментар