Спонтанен аборт праща жена за 50 години в затвор в Ел Салвадор

За първи път в историята на страната жена е осъдена на максимална присъда за "убийство при утежняващи обстоятелства"

05.07.2022 | 15:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Спонтанен аборт праща жена за 50 години в затвор в Ел Салвадор

Жена беше осъдена на 50 години затвор в Ел Салвадор за смъртта на новородените си бебета. Организацията “Acdatee”, която се бори за правото на аборт, заяви, че за първи път в историята на централноамериканската държава жена е осъдена на максималното наказание за "убийство при утежняващи обстоятелства" в такъв случай.

23-годишната жена, която живее в лоши условия в селско семейство, ражда детето си през юни 2020 г. внезапно в тоалетната. "Усетих, че нещо излиза от мен, беше тъмно и не виждах какво е", казва тя по-късно пред “Acdatee”. Младата жена изпаднала в паника и се наложило да бъде откарана в болница, където ѝ прелели три пъти кръв. Според прокуратурата новороденото умира няколко часа след раждането, а бременността на жената е продължила между 37 и 40 седмици.

Адвокатите на жената твърдят, че тя е претърпяла спонтанен аборт. Според салвадорските власти обаче тя е убила бебето си, като го е пробола шест пъти във врата. Според “Acdatee” съдът е обосновал присъдата с това, че "майките трябва да защитават децата си при всякакви обстоятелства, а вие не сте направили това." От правозащитната организация обявиха, че ще обжалват присъдата.

В строго католическия Ел Салвадор абортите са забранени при всякакви обстоятелства. За аборт жената може да бъде наказана с до осем години затвор. Въпреки това съдът многократно поставя на жени, обвинени в аборт или раждане на мъртво дете поради злополука, присъда за "убийство при утежняващи вината обстоятелства". За такова престъпление се предвижда максимална присъда от 50 години.

Според правозащитната организация “Acdatee” в Салвадор са повдигнати обвинения на още пет жени за подобни случаи, информира DW.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК