Донецката република съди пленен в "Азовстал" швед заради наемничество

В интерес на следствието е шведският гражданин да остане анонимен

05.07.2022 | 09:00 Редактор: Ирена Бакърджиева
Донецката република съди пленен в

Следователи от т. нар. Донецка народна република са повдигнали обвинение в наемничество на гражданин на Швеция, който участвал в бойните действия в Украйна в редиците на украинските въоръжени формирования и се предал в металургичния завод "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи днес пред ТАСС източник от структурите за сигурност на ДНР.

"По отношение на гражданин на Швеция е възбудено наказателно дело и му е предявено обвинение по чл. 430 от наказателния кодекс на ДНР ("участие в наемническа дейност"). С обвиняемия се водят следствени действия", каза източникът. Той не уточни името на шведския гражданин в интерес на следствието.

Засега правоохранителните органи на ДНР не са отговорили на запитванията за коментар по въпроса.

В събота двама пленени британци - Дилан Хийли и Андрю Хил, бяха обвинени за "наемническа дейност" от разследващи в подкрепяната от Русия самопровъзгласила се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

В началото на юни други двама британци - Ейдан Аслин и Шон Пинър, както и мароканеца Брахим Саадун, бяха осъдени на смърт в ДНР по обвинения в наемничество.

Снимка БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК