Флагът на Украйна се развя над Змийския остров в Черно море (+ВИДЕО)

Русия заяви, че се е изтеглила от Змийския остров като "жест на добра воля"

04.07.2022 | 18:00 Редактор: Ваня Кузманова

Украинското знаме бе издигнато на Змийския остров в Черно море, след като миналата седмица руските сили се изтеглиха от стратегическия аванпост, заяви говорителка на украинската армия, цитирана от Ройтерс.

"Военната операция приключи и Змийският остров беше върнат под украинска юрисдикция", каза на брифинг Наталия Хуменюк.

Според някои анализатори изтеглянето на Русия от острова, който се намира близо до югозападните брегове на Украйна, може да отслаби блокадата на украинските пристанища.

Чуждестранен дипломат, базиран в Киев, каза обаче пред Ройтерс, че това не е достатъчно, за да бъде гарантиран безопасен транзит на украинско зърно.

"Има изискване за разминиране и Русия все още разполага с капацитет (военни кораби, системи за брегова отбрана и превъзходство по въздух), който би ѝ позволил да прегражда морските пътища", изтъкна той. 

За да деблокира пристанищата си така, че да може да изнася зърно, Украйна ще се нуждае от подкрепа от съюзниците си и от ключовото съдействие на Турция, каза още дипломатът, цитиран от БТА. 

Русия заяви в четвъртък, че се е изтеглила от Змийския остров като "жест на добра воля", за да покаже, че не пречи на опитите на ООН да отвори хуманитарен коридор за износ на зърно от Украйна. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК