Путин благодари на военните си за Луганск, призова за почивка и нови сили

Украйна заяви, че изтеглянето е тактическо и обеща да си върне загубените територии

04.07.2022 | 18:24 Редактор: Жаклина Иванова

Владимир Путин благодари на руските войски за "освобождаването" на Луганска област в Донбас. Това стана след превземането на стратегически важния град Лисичанск в неделя. Украйна заяви, че изтеглянето е тактическо и обеща да си върне загубените територии.

Лисичанск осъмна със съветски знамена, след като падна под руски контрол. Градът бе последният бастион на Украйна в Луганск. По време на телевизионно участие с министъра на отбраната на Кремъл Сергей Шойгу президентът Владимир Путин поздрави руските войски за военния успех.

"Военните части, които са участвали в активни бойни действия и са постигнали успех - победа в Луганск, трябва да си починат, да повишат бойните си способности", посочи той

В неделя Украйна заяви, че тактическото изтегляне от региона ще спаси живота на нейните войници, които ще се прегрупират, за да започнат контраофанзива с помощта на западни оръжия с голям обсег на действие.

"Ще се завърнем благодарение на тактиката си, на увеличените доставки на модерни оръжия. Украйна не се отказва от нищо", отбеляза президентът на Украйна Володомир Зеленски.

Според Кремъл "специалната военна операция" - както тя нарича инвазията в Украйна, има за цел да "освободи Източна Украйна от националистите". Източният регион е във фокуса на военните ѝ действия, след като първоначалните опити за поемане на контрола над столицата Киев се провалиха.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК