Причиняват повече вреди: Венеция започва да таксува еднодневните туристи

Задръстват улиците и натоварват инфраструктурата

03.07.2022 | 20:54 Редактор: Тодор Петров
Причиняват повече вреди: Венеция започва да таксува еднодневните туристи

Туристи все по-яростно задръстват улиците и натоварват инфраструктурата на Венеция, но предлагат малко на икономиката. Градът е определил, че когато повече от 30 000 до 40 000 души се появят за един ден, за да си направят селфита на моста Риалто, да се промъкнат през площад "Сан Марко" и да минат покрай Двореца на дожите, те причиняват повече вреда, отколкото полза.

За да отсее пестеливите туристи, градът планира да таксува гостуващите за един ден в града между 3 и 10 евро от януари. Докато служителите все още определят окончателните подробности, включително как да начисляват и налагат таксите, целта обхваща горещи точки покрай Канале Гранде, както и периферни острови като Лидо, Мурано и Торчело.

Има и местна опозиция, която трябва да се преодолее. Някои търговци се страхуват, че ограниченията за вход изпращат грешен сигнал и нямат връзка с корените на Венеция като търговска нация.

"Целта на мерките не е да осребрят, а да защитят Венеция", каза Симоне Вентурини, градски съветник на Венеция, който ръководи инициатива за пренасочване на туристическата индустрия в града към качеството вместо количеството.

Според него градът не бил подходящ за бърз туризъм.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК