Хиляди на протест в Скопие: Нямаме нужда от Европа, ако ще бъдем асимилирани

Демонстрантите се обявиха против всякакви отстъпки към България

03.07.2022 | 15:55 Редактор: Тодор Петров
Хиляди на протест в Скопие: Нямаме нужда от Европа, ако ще бъдем асимилирани

Хиляди протестираха в Северна Македония вчера срещу т.нар. френско предложение, което ще открие пътя на страната към преговори за присъединяване към ЕС. В столицата Скопие се развяваха македонски знамена и плакати "не на ЕС". Демонстрантите се обявиха против всякакви отстъпки към България. 

В петък правителството на Северна Македония представи нов план, изготвен от Франция по време на председателството на Съвета на ЕС, което приключи в четвъртък. Той предвижда Северна Македония да промени конституцията си, за да гарантира правата на българите в страната. 

"Нямаме нужда от Европа, ако ще бъдем асимилирани", заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. "Не искам да съм част от Европа, защото имам правото да съм македонец, който говори македонски език и се бори за идентичността и културата си", каза още той, цитиран от DW

През 2020 година България блокира началото на преговорите на Скопие с Брюксел. На 24 юни 2022 година българският парламент упълномощи правителството да одобри началото на преговорния процес на Република Северна Македония РСМ и Албания към Европейския съюз при редица условия, за чието изпълнение гарант да е Европейската комисия.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 5
Браво
преди 1 година
Добре,че бе Петков. След простотията на Тиквата и каракачанката , Петков бе този , който постави Македония в шах. Ако приемат...добре,ако не приемат...вече България не е виновна. Брилянтно решение на казус иницииран от Русия и реализиран с помощта на бг продажници. Сигнализирай за неуместен коментар