ЕС обяви началото на програма за несмъртоносна военна помощ за Молдова за 40 млн. евро

Целта на програмата е да допринесе за изграждането на капацитета на молдовските въоръжени сили

02.07.2022 | 22:40 Редактор: Ваня Кузманова
ЕС обяви началото на програма за несмъртоносна военна помощ за Молдова за 40 млн. евро

Европейският съюз обяви началото на програма за несмъртоносна военна помощ за Молдова, за която ще бъдат отпуснати 40 млн. евро от Европейския механизъм за мир, се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

"Общата цел на програмата е да допринесе за изграждането на капацитета на молдовските въоръжени сили, за да се повиши националната сигурност, стабилността и устойчивостта на отбранителния сектор. Това ще подобри оперативната ефективност на армията, ще повиши оперативната съвместимост и ще ускори прилагането на стандартите на ЕС, а в резултат на това ще осигури по-добра защита на цивилното население при кризи и извънредни ситуации", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС. 

За постигането на тези цели програмата ще финансира придобиването на несмъртоносно оборудване и екипировка: логистично оборудване, превозни средства, оборудване за командване и контрол, оборудване за киберсигурност, разузнавателни дронове, тактическо комуникационно оборудване", се казва в документа. Бюджетът на 36-месечната програма ще бъде на стойност 40 млн. евро. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК