Байдън: Ще се опитат да арестуват жени, които пресичат граници за аборт

Той заяви, че федералното правителство ще предприеме действия за защита на жените

02.07.2022 | 17:45 Редактор: Ваня Кузманова
Байдън: Ще се опитат да арестуват жени, които пресичат граници за аборт

Президентът Джо Байдън прогнозира, че някои щати в САЩ ще се опитат да арестуват жени, които пресичат държавните граници, за да направят аборт, след като Върховният съд отмени конституционното право на тези процедури в цялата страна, съобщи "Ройтерс".

Тринадесет, ръководени от републиканците, щати забраниха или силно ограничиха процедурата по силата на така наречените "закони за задействане", след като миналата седмица съдът отмени историческото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд". Жените в тези щати, които искат да направят аборт, може да се наложи да пътуват до държави, където той остава законен, пише dnes.bg. 

По време на виртуална среща за правата на абортите с губернатори на щати от Демократическата партия в петък Байдън заяви, че според него "хората ще бъдат шокирани, когато първият щат се опита да арестува жена, която е пресякла границата на щата, за да получи здравни услуги".

Той добави: "И аз не мисля, че хората вярват, че това ще се случи. Но това ще се случи и ще бъде телеграма за цялата страна, че това е гигантска сделка, която надхвърля границите; имам предвид, че засяга всичките ви основни права".

Байдън заяви, че федералното правителство ще предприеме действия за защита на жените, които трябва да преминат границите на щата, за да направят аборт, и ще осигури достъпа им до лекарства в щатите, където те са забранени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК