Принудителен патриотизъм: Китай контролира Хонконг с твърда ръка

Пропагандата на Пекин, съчетана с репресии срещу активистите, вече оказва влияние върху обществените нагласи

01.07.2022 | 22:30 Редактор: Теодора Патронова
Принудителен патриотизъм: Китай контролира Хонконг с твърда ръка

Пекин контролира политическата ситуация в днешен Хонконг. Демократичното движение на практика беше елиминирано - както от улиците на мегаполиса, така и от парламента на "специалния административен район". Всичко това стана възможно, след като демократичните активисти бяха отлъчени и подложени на репресия. На тяхно място, напред бяха изтикани "патриотични" кандидати. Междувременно демократични сайтове като "Stand News" и "Citizen News" и вестници като "Apple Daily" бяха закрити.

Дороти, която е на 33 години, не се радва на официалните празненства. Казва, че трудно понася гледката на националните знамена по улиците и онова, което се казва в официалните речи. Според нея "властите симулират стабилност и благоденствие". Спомня си за протестите от предни години, придружени от кървави сблъсъци. Тя лично е била свидетел и очевидец на всичко това.

Днес Дороти има дете на две години и половина и се възмущава от онова, което дъщеря ѝ някой ден ще изучава в училище: "Училищните настоятелства се подчиняват на правителството и засилват т.нар. патриотично възпитание. Дори в детските градини властите насърчават децата редовно да развяват националния флаг на Китай, да пеят химна и да рецитират патриотични лозунги на мандарин“, разказва Дороти. Тя се опасява, че подобен "принудителен патриотизъм" може по-късно да доведе до отчуждение между родители и деца, пише DW.

Пропагандата на Пекин, съчетана с репресии срещу активистите, може би вече оказва влияние върху обществените нагласи. Според проучване на Института за изследване на общественото мнение в Хонконг (HKPORI) оценката за Китай по десетобалната система се е повишила от 4,8 през юни 2019 г. до 6,1 през юни 2022 година. За същия период резултатът за Хонконг е намалял от 8,6 до 7,8.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Резултати
преди 1 година
Че какво толкова лошо е са си националист?!!?!? Да не би французите да не са!? Са и то големи. Да не би щатите д не с шовинисти?!?! СА и то големи. Каква е тази пропаганда по вестниците?!? Да не би да искат някои *** като Ротшилд да правят едно световно правителство?!?! Няма да се случи. Ще им резбата главите, И на останалите като тях. Така ще е!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Я съм бе
преди 1 година
Губите света лека полека ,а.Е, време е,стига толкова .Сега е време за плащане-питайте Ирак, Сърбия,Йемен,Сирия. Сигнализирай за неуместен коментар