Песков: Специалната военна операция на Русия не е срещу цивилни

Той не каза кога може да се очаква Путин да се изкаже за ситуацията в света

01.07.2022 | 16:52 Редактор: Искра Ангелова
Песков: Специалната военна операция на Русия не е срещу цивилни

Посланието на украинския президент Володимир Зеленски, предадено на руския президент Владимир Путин от индонезийския президент Джоко Видодо, който вчера посети Москва, не беше в писмен вид, заяви пред репортери говорителят на руския лидер Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.

"Не става дума за писмено послание. Това е единственото нещо, което мога да ви кажа", заяви Песков пред ТАСС, когато бе попитан за подробности по това послание.

Вчера Путин и Видодо разговаряха в Кремъл, след което индонезийският президент заяви, че е предал посланието на Зеленски на руския президент. Той също така изрази готовност да "помогне за установяване на диалог между двамата лидери". Преди посещението си в Москва Видодо посети Киев, където се срещна с украинския президент.

Руските военни в рамките на "специална военна операция" в Украйна не действат срещу цивилни цели, а взимат на прицел военна инфраструктура и места за обучение на наемници, посочи Песков.

"Искам да ви напомня още веднъж какво каза руският президент и върховен главнокомандващ, че руските въоръжени сили не работят по граждански обекти, гражданска инфраструктура по време на специална военна операция. Те обаче работят по складове с боеприпаси, по предприятия, където се подготвя и ремонтира военна техника, по складове за боеприпаси, по места, където се концентрират, обучават и тренират наемници, включително чуждестранни наемници и националистически елементи".

Говорителят на руския президент засега не е отговорил кога може да се очаква Владимир Путин да се изкаже за ситуацията в света.

Песков разясни и официалната позиция на Москва във връзка с ареста на американската олимпийска шампионка по баскетбол Бритни Грайнър, който според него не може да бъде политически мотивиран, тъй като руското законодателство забранява контрабандата на наркотици.

Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър днес се яви в съд в Москва, около 4 месеца и половина след като беше арестувана на летище по обвинение в притежание на канабис, докато пътуваше, за да играе за руски отбор, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Грайнър беше арестувана през февруари на московското летище "Шереметиево".

Полицията съобщи, че тя е носела флакони за електронна цигара с масло от канабис. Центърът на "Финикс Меркюри" и двукратна олимпийска шампионка на САЩ може да бъде осъдена на до 10 години затвор, ако бъде призната за виновна за транспортиране на наркотици в големи размери.

На предварително изслушване при закрити врата в понеделник в московското предградие Химки задържането на Грийнър беше удължено с още шест месеца - до 20 декември, припомня АП.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК