Заплахата от рецесия е причината за най-слабия период на петрола през 2022 г.

"Цените му ще останат разнопосочни", казва анализаторът в института Chaos Research в Шанхай Джоу Ми

01.07.2022 | 12:58 Редактор: Ирена Бакърджиева
Заплахата от рецесия е причината за най-слабия период на петрола през 2022 г.

Петролът се насочва към спад в цената за трета седмица поред. Това е най-дългата такава серия за тази година, поради опасенията, че евентуалната рецесия ще свие потреблението на енергия, пише Bloomberg.  

Петролът е загубил около 8% от цената си през юни, а инвеститорите се тревожат от забавянето на глобалната икономика, което ще изтрие поскъпването, предизвикано от войната в Украйна, прекъсването в доставките на петрол и нарастващото търсене. Скокът в цените разтревожи и президента Джо Байдън, който оглавява усилията да убеди производителите в Близкия изток да увеличат добива си на петрол.

“Цените на петрола ще останат разнопосочни", казва анализаторът в института Chaos Research в Шанхай Джоу Ми. "Задълбочаващите се страхове от рецесия ще навредят на петролните продукти и ще засегнат маржовете на преработвателите, въпреки че високите нива на обработка в рафинериите предлагат известна подкрепа, а фундаментите все още остават затегнати,“ смята анализаторът.

По-рано тази седмица Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори ратифицираха споразумение за увеличение на добива, като така върнаха производствените нива от преди пандемията. Този месец Байдън ще пътува до Близкия изток, за да призове Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства допълнително да увеличат износа си.  

Прочетете повече на bloombergtv.bg

Снимка: pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК