Исторически рекорд: За месец САЩ доставиха повече газ за Европа от Русия

ЕС трябва да се приготви за трудна зима, предупреди директорът на Международната агенция за енергетика

01.07.2022 | 11:06 Редактор: Елеонора Танева
Исторически рекорд: За месец САЩ доставиха повече газ за Европа от Русия

За първи път в историята САЩ доставиха повече природен газ в Европа, отколкото Русия, съобщи директорът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. В свой пост в Twitter той написа, че ЕС трябва да се приготви за трудна зима.

През изминалия месец Русия ограничи доставките на газ за част от големите си потребители, въпреки че те изпълняват условията, които постави "Газпром". По-рано руската компания спря доставките за България, Полша, Дания и Нидерландия, защото отказаха да изпълнят искането да се плаща в рубли за газа.

България например намери алтернатива в доставките на втечнен газ от САЩ. Страната ни вече получи два танкера с американски втечнен газ и според медийни публикации има договор за още един през юли.

Европа търси алтернативи на руския тръбен газ и САЩ е само един от източниците. Испанската компания Repsol води преговори за изграждане на терминал в Канада и според анализите на Министерството на околната среда най-подходящото място за това е по източното крайбрежие на Канада, в Нова Скотия. Работата по този проект е най-напреднала, но в същото време основната част от природния газ в Канада се добива на запад - в Албърта и Британска Колумбия.

Други източници на втечнен газ за Европа се очертават и страните от Африка.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 4
Кькф
преди 1 година
Той и газа само на хартия, като и самолетите дето още ги НЯМА! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
про-соросоиди
преди 1 година
България няма никакъв договор! Скоро част от промишлеността ще спре работа заради прекратения договор от Асен Василев и Кирил Петков! Парното вече се увеличи с 40%. Тези две лица трябва да бъдат съдени за дейност против интересите на обществото и държавата! Сигнализирай за неуместен коментар