Възкресяват украинския завод "Азовстал" в България?

Важно условие е желязната руда да може да стига от Украйна по жп линии до новия завод

01.07.2022 | 10:15 Редактор: Елеонора Танева
Възкресяват украинския завод

Украинската минно-металургична група "Метинвест", която контролираше разрушения във войната мегазавод "Азовстал" в Мариупол, обмисля да построи нов металургичен завод в България или Италия.

Инвестиционното намерение разкрива Юрий Риженков – генерален директор на "Метинвест" в интервю за бизнес проекта Let's Talk, организиран от Европейската бизнес асоциация.

"Нашата технологична стратегия включва инвестиции както в Украйна, така и в други страни. Един от вариантите за развитието на металургичния бизнес за нас е желязна руда от Кривой рог. На нейна основа може да се работи в чужбина. Сега разглеждаме възможността да се построи нов завод в България или Италия", обясни Риженков.

От думите на ръководителя става ясно, че бъдещото предприятие може донякъде да замести дейността на превзетия от Русия "Азовстал". 

Важно условие за изграждането на новия завод е да бъде гарантирано, че желязната руда може да стигне до страната, в която ще се намира новото производство. Заради блокираните черноморски пристанища "Метинвест" е принудена да изнася продукцията си само по жп линии на Запад, предава Ukrainian News Agency, цитирана от expert.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК