Джонсън с крайно любопитно изказване за Путин и края на войната

Британският премиер определи като "неприемливи" теоретичните възможности за ядрена война

01.07.2022 | 07:41 Редактор: Елеонора Танева
Джонсън с крайно любопитно изказване за Путин и края на войната

Краят на конфликта в Украйна не изисква Владимир Путин да се оттегли от поста си на руски президент. Това мнение изрази британският министър-председател Борис Джонсън.

Запитан от журналист дали оттеглянето на Путин е необходимо за постигането на мирно споразумение между Русия и Украйна, британският правителствен ръководител отговори отрицателно: "Не, разбира се, че не".

Джонсън изрази мнение, че поради значителната подкрепа сред руското население Путин може да осъществи своята "специална военна операция" при почти всякакви условия.

"Руският президент всъщност се радва на много голяма обществена подкрепа в Русия. Той има възможност да маневрира, за да каже: "Дойдох, постигнах определени неща. И тогава той може сам да определи какви са били тези цели", каза още , каза Джонсън пред радио LBC в края на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

А Путин можел да каже също: "В интерес на мира е време да се сложи край на техническата военна операция, да се изтеглят войските и да се постигне ново споразумение". "Според мен той трябва да постъпи точно така", добави Джонсън, цитиран от БГНЕС.

Обсъждайки теоретичната възможност за ядрена война, британският премиер определи подобни сценарии като "неприемливи". Той предупреди западните журналисти да не се "подвеждат от заплахите за използване на сила" и заяви, че конфликтът в Украйна не може да се разглежда като конфронтация между НАТО и Русия.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК