Ковачевски: Историческите въпроси не са част от преговорната рамка, нашите забележки са отразени

Премиерът на РСМ съобщи и кога българите могат да бъдат вписани в Конституцията

30.06.2022 | 23:10 Редактор: Елеонора Танева
Ковачевски: Историческите въпроси не са част от преговорната рамка, нашите забележки са отразени

Забележките на Република Северна Македония се съдържат в предложението, което пристигна в Министерството на външните работи в Република Северна Македония. Историческите въпроси не са част от преговорната рамка. Това заяви премиерът на РСМ Димитър Ковачевски, без да даде повече подробности за предложението. Очаква се окончателното предложение на френското председателство да премине утре всички консултации.

"Искам да уверя гражданите, че имаме план и стратегия, които дават резултат", каза в кратко изявление Ковачевски, докато в сградата на правителството продължава извънредното заседание на правителството.

По-рано вече беше обявено, че предстоят задълбочени консултации с партии, организации на гражданското общество и експерти. Ковачевски призова всички политически партии и медиите да се въздържат от спекулации и обеща прозрачност на процеса, информира БТА. 

Що се отнася до сроковете за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония, Ковачевски заяви: "За гражданите, които се самоопределят по начин различен от включените в Конституцията имаме изявление, че всички партии ще подкрепят вписването им в основния закон. Мисля, че това трябва да се случи с най-широк консенсус, защото така ще направим крачка към първата междуправителствена конференция с ЕС". 

Междувременно от правителствената информационна служба съобщиха, че на извънредното заседание Ковачевски е информирал членовете на правителството за постъпилото предложение от френското председателство "с решения за публично заявените позиции на Република Северна Македония, по отношение на спора с Република България".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК