САЩ блокираха активи за над $1 млрд. на руски олигарх, близък до Путин

Сюлейман Керимов е използвал дружество, базирано с САЩ, за прехвърляне и инвестиране на сенчести средства

30.06.2022 | 22:07 Редактор: Елеонора Танева
САЩ блокираха активи за над $1 млрд. на руски олигарх, близък до Путин

Съединените щати блокираха базирано в САЩ дружество на стойност над 1 млрд. долара, свързано с руския олигарх Сюлейман Керимов. И уточниха, че съюзникът на президента Владимир Путин го е използвал за прехвърляне и инвестиране на сенчести средства.

Министерството на финансите заяви, че Керимов, милиардер, който активно участва в руската политика, тайно е управлявал базираното в Делауеър дружество "Heritage Trust", което е вложило парите си в редица големи публични компании.

"Heritage Trust", създаден през 2017 г., е внасял пари в САЩ чрез подставени дружества и нерегистрирани фондации, създадени в Европа, заявиха служители на Министерството на финансите.

Министърът на финансите Джанет Йелън обеща, че Съединените щати ще продължат да предприемат действия, "дори когато руският елит се крие зад пълномощни и сложни правни договорености", пише БГНЕС.

Съединените щати ще "прилагат активно многостранно координираните санкции, наложени на онези, които финансират и се възползват от войната на Русия срещу Украйна", каза тя в изявление.

Действията идват седмици след като Фиджи предаде на САЩ суперяхта на стойност 300 млн. долара, свързана с Керимов, който е под санкциите на САЩ от 2018 г. насам заради предполагаемо пране на пари и ролята му в руското правителство, съобщи АФП.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК