Биткойн се насочва към най-голям тримесечен спад в цената от над 10 г.

Настъпателните действия на централните банки и множеството трусове на високопрофилни компании в крипто сектора сринаха доверието на инвеститорите

30.06.2022 | 11:49 Редактор: Жаклина Иванова
Биткойн се насочва към най-голям тримесечен спад в цената от над 10 г.

Биткойн се насочва към най-големия тримесечен спад в цената от над десетилетие, защото настъпателните действия на централните банки и множеството трусове на високопрофилни компании в крипто сектора сринаха доверието на инвеститорите, пише Bloomberg.  

Най-голямата криптовалута е загубила 56% от цената си, като този спад е невиждан от третото тримесечие на 2011 година, когато дигиталната валута още прохождаше, показват данни събрани от Bloomberg.

Десетилетието между тези събития беше белязано от няколко бума и спадове. Пазарната стойност на криптовалутите нарасна, тъй като те бяха възприети от много по-широк кръг хора, а свръхниските лихвени проценти стимулираха поемането на риск. Но сегашният мечи пазар се откроява с размера на изтегляне на задлъжнялост в крипто сектора и регулаторния контрол, който се стовари върху този клас активи, смятан от централни банки вече смятат за заплаха за финансовата стабилност.

Биткойн се поевтиня с 1% и се търгува малко под нивото от 20 000 долара в четвъртък сутринта в Лондон. Няколко алткойна се представиха по-зле, като Solana и Polygon загубиха около 6%.

Множеството лоши новини допълва яростните критики срещу крипто етоса на неконтролирани спекулации и нерегулирани иновации: токен, който трябваше да бъде обвързан с щатския долар, се срина, като почти моментално изтри приблизително 40 милиарда долара пазарна стойност. Няколко крипто банки бяха принудени да спрат тегленията, което засегна техните вложители. И съвсем наскоро, известен крипто хедж фонд беше поставен в ликвидация, след като натрупа неустойчив ливъридж, за да подхранва своите залози.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК