Путин поиска по-силно сътрудничеството в енергийния сектор с Централна Азия

Според Русия главните задачи в бъдеще на държавите от групата сa развитието на регионалната търговия и взаимните инвестиции

29.06.2022 | 22:19 Редактор: Жаклина Иванова
Путин поиска по-силно сътрудничеството в енергийния сектор с Централна Азия

Руският президент Владимир Путин се обяви днес за разширяване на сътрудничеството в енергийния сектор с държавите от Централна Азия, предаде ДПА.

На среща на върха на страните с излаз на Каспийско море, Путин каза, че според Русия главните задачи в бъдеще на държавите от групата са развитието на  регионалната търговия, взаимните инвестиции и задълбочаването на сътрудничеството в технологичния сектор. Той констатира, че прикаспийските страни вече си сътрудничат тясно в добива на петрол и газа, но поиска засилване на това сътрудничество.

В отговор на нашествието в Украйна ЕС и други държави наложиха на Русия широк кръг от санкции, включително частично петролно ембарго. Оттогава Кремъл нееднократно е заявявал, че иска да пренасочи търговията си към други места по света, отбелязва ДПА.

В заключителния документ на форума в туркменистанската столица Ашхабад, цитиран от ТАСС, се казва, че страните потвърждават привързаността си към Устава на ООН и международното право и изразяват готовност "да поддържат регионалната сигурност и стабилност, да укрепват взаимноизгодното икономическо сътрудничество, да гарантират екологичната безопасност, да развиват културни, хуманитарни, научни и други връзки". Отбелязва се също, че държавните глави са обсъдили актуални международни и регионални проблеми от взаимен интерес, предаде БТА.

Освен Путин в срещата на върха на Каспийската петорка участваха президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Иран Ебрахим Раиси, на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и на Туркменистан Сердар Бердимухамедов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК