Божидар Божанов пита Meta дали МВнР на Русия нарушава правилата на Facebook

Публикацията в социалната мрежа, с призив за дарения за руските военни, е докладвана

29.06.2022 | 17:40 Редактор: Елеонора Танева

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов се е свързал с компанията собственик на Facebook Meta с питане дали има нередност в публикацията на руското посолство, която съдържа призив за даряване на пари за руски войници

Постът е докладван с искане да се оцени спешно дали нарушава правилата на социалната мрежа.

Призивът е една от линиите на напрежение между България и Русия, който предизвика реакция на българското МВнР.

"Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация, са абсолютно недопустими", пише в позицията на ведомството.

Руското МВнР пък излезе с остра реакция на изгонването на 70 техни дипломати.

Действията на кабинета в оставка не са в интерес на българските граждани, заяви Захарова. Според нея външни сили под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия и разрушават отношения, създавани с десетилетия на европейския континент.

"Решението на България е опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ", заяви Захарова.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачев сравни в своя канал в Телеграм управляващите в България с деца.

"Имаше моменти, когато като деца нямахте апетит и в резултат на това в знак на протест изсипвахме кашата от чинията си на пода. Така българите, които загубиха правителството си, изгонват 70 руски дипломати от страната. Овесената каша трябва да се изсипе от купата на пода. Изсипваш я и се омазваш. Само за да отклониш вниманието от себе си и да накараш родителите си да го забележат. Срамота. Българи, вие сте различни. Ние ви познаваме такива, каквито винаги сте били, в исторически план. И можете да сте по-добри", написа Косачев.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК