Великобритания санкционира Владимир Потанин, един от най-богатите руски олигарси

Той ще бъде изправен пред замразяване на активи, забрана за пътуване и транспортни санкции

29.06.2022 | 16:00 Редактор: Ваня Кузманова
Великобритания санкционира Владимир Потанин, един от най-богатите руски олигарси

Обединеното кралство санкционира Владимир Потанин, един от най-богатите руски олигарси, заедно с няколко други лица, които са близки до най-вътрешното обкръжение на президента Владимир Путин, съобщи "Файненшъл таймс".

Министерството на външните работи и на Британската общност обяви в сряда, че Потанин, собственик на конгломерата "Интеррос" (Interros) с прогнозна нетна стойност от 13 млрд. паунда, ще бъде изправен пред замразяване на активи, забрана за пътуване и транспортни санкции.

"Интеррос" е руски конгломерат, контролиран от руския олигарх Владимир Потанин с големи участия в добив на метали, енергетика, финанси, търговия на дребно, недвижими имоти и други сектори.

Потанин притежава и солиден дял в най-големия производител на никел в Русия - Norilsk Nickel, като след новината за наложените санкции цената на никела се повиши с 5% на босите за метали.

Той също така наскоро придоби "Росбанк" (Rosbank), ключова част от руската индустрия за финансови услуги, която Обединеното кралство определи като "сектор от стратегическо значение".

Обединеното кралство също така наложи санкции и на Анна Цивилева, президент на руската въгледобивна компания JSC Kolmar Group заедно със съпруга ѝ Сергей Цивилев, информира БНР. 

Британското правителство заяви, че последният кръг от санкции "показва, че нищо и никой не е извън полезрение, включително вътрешния кръг на Путин".

Досега Обединеното кралство санкционира над 1000 физически лица и 120 фирми след инвазията на Русия в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК