Лидерите на Г-7 призоваха Китай да "притисне" Русия да спре войната в Украйна

Настояват и да се оттегли от "експанзивните си морски претенции" в Южнокитайско море

28.06.2022 | 17:09 Редактор: Тодор Петров
Лидерите на Г-7 призоваха Китай да

Китай трябва да окаже натиск върху Русия да изтегли войските си от Украйна незабавно и без условия, заявиха лидерите Г-7, визирайки решението на Международния съд, че Москва трябва да спре военната си операция, и свързаните с това резолюции на Общото събрание на ООН.

В комюнике след края на тридневната среща в Германия, Групата на седемте най-богати индустриални демокрации изрази сериозна загриженост относно ситуацията в Източното и Южнокитайско море и се противопостави на едностранните опити за промяна на статуквото със сила или принуда.

"Ние подчертаваме, че няма правно основание за обширните морски претенции на Китай в Южнокитайско море", се посочва в комюникето, цитирано от Ройтерс, съобщи БНР.

Лидерите на Г-7 също така заявиха, че са "сериозно загрижени" за ситуацията с човешките права в Китай, включително принудителния труд в Тибет и Синдзян. Китай трябва да спазва и ангажиментите си за защита на правата, свободата и високата степен на автономия в Хонконг, казаха още те.

С безпрецедентен език лидерите на Г-7 също така подчертаха китайските непазарни политики, които според тях изкривяват глобалната икономика, и се ангажираха да работят заедно, за да осигурят равни условия за бизнеса и трудещите се.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК