Расте броят на жертвите в Кременчук. Зеленски за Русия: Най-голямата терористична организация

Украйна поиска свикване на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН заради последните руски удари

28.06.2022 | 13:40 Редактор: Теодора Патронова

18 са вече жертвите на ракетния обстрел над търговски център в Кременчук. Над 60 са ранените, а 36 души са в неизвестност. Нови атаки в Луганска област убиха 8 души.

3-дневен траур обявиха в Кременчук след жестоката атака в мол с над 1000 цивилни. Зеленски определи ракетния удар като един от най-жестоките терористични актове в Европа. По думите му атаката е била съвсем преднамерена и е извършена от "безнравствени терористи, които не трябва да имат място на Земята".

"Руската държава стана най-голямата терористична организация в света. Това е факт и трябва да стане юридически такъв. Всеки по света трябва да знае, че като купува или транспортира руски нефт, запазва връзките си с руски банки, плаща налози и мита на руската държава, това означава да дава пари на терористи", изтъкна президентът.

Външният министър Дмитро Кулеба написа в Twitter, че Русия е позор за човечеството и трябва да понесе последствия за станалото. Той отново призова за повече тежко въоръжение за страната си и нови санкции срещу Москва. Киев поиска свикване на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН заради последните руски удари. Последва и реакция от Русия. Заместник-представителят в ООН Дмитрий Полянски определи станалото като нова украинска провокация в стила на Буча.

Най-малко осем души са загинали, а 21 са ранени при руско ракетно нападение срещу град Лисичанск в понеделник. Сред жертвите е и едно дете. Хората са чакали на опашка за вода, тъй като от седмици се снабдяват с вода от цистерни. Руските сили са стреляли с ракетни установки "Ураган”.

В понеделник беше съобщено, че руските части са започнали настъпление към Лисичанск, чието предвоенно население е 100 хил. жители. Градът е подложен на засилен артилерийски обстрел, който цели да даде възможност на пехотните части да навлязат в него. Проруските сепаратисти твърдят, че в града са започнали улични стрелби. Лисичанск е последният голям град, който още не е завзет от руснаците в Луганска област, една от двете области в Донбаския промишлен басейн.

Също в понеделник при стрелба в жилищен квартал в Харков са убити петима граждани. Ранени са 22-ма души, включително деца. Градската управа съобщи, че начално училище е било една от целите на нападението.

На този фон бившият президент на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че може да има Трета световна война, ако някоя страна от НАТО посегне на Крим. Той посочи, че всяко посегателство върху полуострова може да представлява обявяване на война на Русия.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК