Германска медия със снимка на "дявола" Путин: Ние сме газови наркомани

"Германия получаваше 55% от своя газ от Русия", пише Der Spiegel

28.06.2022 | 11:13 Редактор: Искра Ангелова
Германска медия със снимка на

Германия зависи от руския газ и в близките десетилетия няма да може да го замени с енергия от възобновяеми източници, пише германското издание Der Spiegel в материал със заглавие: "Ние сме газови наркомани".

Както припомнят от вестникът, американците, както и източноевропейците, са предупреждавали Берлин за "грешката, която се прави веднъж на век". "Но Германия купуваше все повече и повече от Русия и един министър се радваше: "Газът е секси".

В своя материал медията отбелязва, че дълго време Германия се е възползвала от евтиния руски газ. А това от своя страна е забавило прехода към възобновяеми енергийни източници. Сега Путин използва доставките на газ за Германия като оръжие, тъй като няма алтернативи на руския газ, пише вестникът, цитиран от "Фокус".

"В крайна сметка Германия получаваше 55% от своя газ от Русия; зависимостта, която сега трябва да бъде намалена възможно най-бързо, "до нула и завинаги", както обеща външният министър Аналена Бербок в Киев. И отново правителството прави опасен залог", обобщава Der Spiegel.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК