НАТО увеличава броя на силите за бързо реагиране до 300 хил. бойци

Столтенберг очаква съюзниците да определят Русия като най-значителната и пряка заплаха за сигурността

27.06.2022 | 15:40 Редактор: Ваня Кузманова
НАТО увеличава броя на силите за бързо реагиране до 300 хил. бойци

НАТО ще приеме решение за увеличаване на броя на силите за бързо реагиране до 300 хил. бойци, съобщи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на върха на страните от пакта в Мадрид тази седмица.

Той определи предстоящите решения като "дълбока промяна" във възможностите за сдържане и отбрана. Столтенберг изрази очакване съюзниците да определят Русия като най-значителната и пряка заплаха за сигурността на страните от алианса. По неговите думи се предвижда за пръв път Китай да бъде посочен в новата стратегическа концепция на пакта като предизвикателство за ценностите и интересите на НАТО.

Столтенберг заяви, че все още не може да обещае нищо по повод на молбите на Финландия и Швеция да се присъединят към алианса. По неговите думи преговорите ще продължат в Мадрид и може да има напредък, информира БТА. 

Вярвам, че (руският президент Владимир) Путин разбира, че нападението над една държава от НАТО води до отговор от останалите съюзници, посочи генералният секретар по повод напрежението около Калининград. Генералният секретар уточни, че решенията за прилагане на чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита са политически и се задействат с единодушно гласуване от страните в НАТО.

Той отбеляза, че повечето държави от алианса изпълняват, или са на път да постигнат до края на годината изискването да влагат два процента от БВП в отбрана. По неговите думи този дял на разходите вече се възприема като минимум, а не като "таван".

Генералният секретар съобщи, че предстои да се одобри допълнителна помощ за Украйна, която включва осигуряването на ново военно оборудване, средства за връзка, гориво. Предвижда се да бъдат осигурени един милиард евро за разработки с възможно двойно предназначение, добави той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК