5 месеца пълномащабна война, има затрупани след руските удари в Киев

Москва обвини Киев, че е провалил евакуацията на цивилни

26.06.2022 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова

Ракетни удари бяха нанесени по Киев. Един човек загина, шестима са ранени, след като беше поразен жилищен комплекс до центъра на украинската столица. Има и затрупани, които се издирват под отломките.

Нападението идва на фона на срещата на Г-7 в Германия, където лидерите на най-богатите в света обсъдиха нови санкции срещу Русия, включително забрана за внос на злато.

Киевското утро беше разтърсено от четири експлозии - първите от седмици. В небето се издигаше гъст сив дим от поразен жилищен комплекс, издирват се затрупани под руините. Малко след това се чуха още два взрива. А хиляди се скриха в бомбоубежища.

През последното денонощие над 45 руски ракети са попаднали в различни райони на Украйна като Житомирска, Лвовска и Черниговска област и град Николаев. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия опитва да покаже, че успява.

Днес започна петият месец от пълномащабната война. Окупаторите се опитваха да завземат голяма част от нашата страна на петия ден, а са принудени на петия месец да направят такава ракетна демонстрация, която не променя нищо за Русия стратегически. Етапът на войната е такъв - сложен морално и емоционално", заяви украинският президент.

А след като Северодонецк остана изцяло под руски контрол и след като украинската армия започна да се изтегля оттам, Москва обвини Киев, че е провалил евакуацията на цивилни. Руските сили трябвало да спрат извеждането на хора от химическия завод "Азот" заради украински обстрел, твърди Русия.

Според Киев украински специални части все още се намират в Северодонецк и насочват артилерийския огън срещу руските сили.

А след среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург, руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще изпрати на Беларус ракетни системи "Искандер-М". Те са способни да носят ядрени глави.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
двуличие
преди 1 година
А Донецк, не го ли обстрелва хунтата 8 години вече? Защо Западът с неговите "ценности" не изпрати една делегация там да види какво правят украинските фашисти? Сигнализирай за неуместен коментар