Четири държави от Г-7 налагат забрана за износ на злато от Русия

"Съвместните действия ще нанесат удар в сърцето на военната машина на президента Путин", заяви Джонсън

26.06.2022 | 11:17 Редактор: Искра Ангелова
Четири държави от Г-7 налагат забрана за износ на злато от Русия

Четири държави от Г-7 ще забранят износа на руско злато в нов опит да попречат на олигарсите да купуват благородния метал, за да избегнат последиците от санкциите срещу Москва, съобщи Великобритания.

"Съвместните действия, предприети от Великобритания, Канада, Япония и Съединените щати, "ще засегнат пряко руските олигарси и ще нанесат удар в сърцето на военната машина на (президента Владимир) Путин", каза британският министър-председател Борис Джонсън.

Като се има предвид централната роля на Лондон в международната търговия със злато и паралелните действия на САЩ, Япония и Канада, "тази мярка ще има глобален ефект, затваряйки стоката от официалните международни пазари", заяви Великобритания.

Златото - стока убежище във времена на сътресения, е основна експортна стока за страната за страната, като през 2021 г. в резултат на търговията с благородния метал в руската икономика са влезли 12,6 млрд. паунда (15,5 млрд. долара).

Тъй като в момента Русия е подложена на строги санкции, най-богатите жители на страната побързаха да превърнат активите си в злато, за да избегнат въздействието на финансовите ограничения.

Лондонският пазар на благородни метали вече преустанови сделките с шест руски компании за добив на злато, което беше обявено на 7 март, припомня БГНЕС.

Последният ход, насочен към стоката, дойде в момент, когато лидерите на Групата на седемте най-богати държави се срещат в Баварските Алпи, като разговорите им ще бъдат съсредоточени върху това как да продължи подкрепата за Украйна срещу руската инвазия.

Очаква се Г-7 да направи преглед на това как безпрецедентните санкции, предприети срещу Москва, са подействали досега, да обсъди по-нататъшната финансова и военна помощ за Украйна, както и да разгледа по-дългосрочното възстановяване на разкъсваната от война страна.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
колко руда се изнася всяка година от България а какво печели държавата народа от този златен износ??разбирасе че ще забранят резерв има а и още не е изтекъл срокът на договора с канадската фирма концесионер така че много по добре ще е добивът на злато да си остане тук в българия нима не е така ?? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
предложение до Г-7
преди 1 година
Предлагам, да се забрани и износът и вносът на въздух от Русия! Че току-виж Путин пак сре вятъра и ВЕИ-тата в Европа спрат да работят.... Сигнализирай за неуместен коментар