След седмица сражения: Русия превзе напълно Северодонецк

"Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави", заяви Путин

25.06.2022 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова
След седмица сражения: Русия превзе напълно Северодонецк

Руската армия е "окупирала напълно" ключовия украински град Северодонецк след седмици на сражения, заяви кметът му. Това е важна стратегическа победа за Москва, която се стреми да установи пълен контрол над източната част на страната.

Индустриалният център Северодонецк беше арена на продължили седмици наред сражения, но в петък украинската армия заяви, че превъзхождащите я сили ще се изтеглят, за да защитят по-добре съседния град Лисичанск.

"Градът е напълно окупиран от руснаците", заяви в събота кметът Олександър Стриук.

Няколко часа по-рано промосковски сепаратисти заявиха, че руски войски и техни съюзници са навлезли в Лисичанск, който се намира срещу Северодонецк от другата страна на реката.

"В момента се водят улични боеве", заяви в Телеграм представител на сепаратистите Андрей Марочко - твърдение, което не може да бъде независимо проверено.

Четири месеца след като руските сили нахлуха в Украйна, те се съсредоточиха върху източния регион на Донбас, като постепенно постигат успехи въпреки ожесточената съпротива.

Превземането на Лисичанск би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна.

По-рано днес Украйна съобщи, че сутринта е била подложена на "масиран обстрел" от съседна Беларус - руски съюзник, който не участва официално в конфликта.

Двадесет ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха", са насочени към село Десна в северната Черниговска област, съобщи северното военно командване на Украйна.

Засегната инфраструктура, но все още не се съобщава за жертви.

Беларус оказва логистична подкрепа на Москва след нахлуването на 24 февруари, особено през първите няколко седмици, и също като Русия е обект на западни санкции - но официално не участва в конфликта.

"Днешният удар е пряко свързан с усилията на Кремъл да въвлече Беларус като съвоюваща страна във войната в Украйна", заяви украинската разузнавателна служба.

В събота следобед руският президент Владимир Путин заяви, че до няколко месеца Москва ще изпрати на Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

"Ще прехвърлим на Беларус тактически ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични или крилати ракети, в конвенционалните им и ядрени версии", каза той по време на срещата си с беларуския президент Александър Лукашенко в Санкт Петербург.

Както и преди това в южното пристанище на Мариупол, битката за Северодонецк е с висока цена.

Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, в която е включен градът, заяви в петък, че 90 % от Северодонецк е пострадал.

"Оставането на позиции, които са били безмилостно обстрелвани в продължение на месеци, просто няма смисъл", каза той.

Украинската армия заяви, че ще изтегли силите си от града с около 100 000 жители преди войната, за да защити по-добре Лисичанск.

Днес кметът на Северодонецк Стриук заяви, че цивилни граждани са започнали да се евакуират от химическия завод "Азот", където няколкостотин души са се укривали от руския обстрел.

"Тези хора са прекарали почти три месеца от живота си в мазета, убежища. Това е тежко в емоционално и физическо отношение", каза той и добави, че сега те ще се нуждаят от медицинска и психологическа помощ.

Промосковските сепаратисти заявиха, че руските сили и техните съюзници са поели контрола над завод "Азот" и са "евакуирали" повече от 800 цивилни, укрили се там.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК