Пхенян отбеляза годишнина от Корейската война и се зарече да отмъсти на САЩ

Напрежението на полуострова се засилва

25.06.2022 | 17:52 Редактор: Искра Ангелова
Пхенян отбеляза годишнина от Корейската война и се зарече да отмъсти на САЩ

По време на отбелязването на седемдесет и втората годишнина от избухването на Корейската война, Пхенян осъди "агресивните стъпки" на Вашингтон и Сеул и се зарече да отмъсти, предаде Ройтерс.

Напрежението на полуострова се засилва и Южна Корея се опасява, че северната ѝ съседка може би се подготвя да извърши първия си ядрен опит за последните пет години. Миналия месец президентът Юн Сук Йол се споразумя с американския си колега Джо Байдън за разполагането на още американски оръжия, с които да бъде възпрян Пхенян.

Държавната информационна агенция КЦТА днес съобщи, че много работнически организации са провели срещи, на които са се зарекли да "отмъстят на американските империалисти", които обвиняват за избухването на Корейската война, продължила от 1950 до 1953 година. Тя приключи с примирие, но без подписването на официален мирен договор, припомня БТА.

Според съобщението на КЦТА Пхенян е осъдил Вашингтон заради "агресивните му действия" в Южна Корея и е заявил, че оказваният от САЩ натиск за разполагането на "стратегически сили" на юг има за цел да провокира още една война.

Стратегическите сили обикновено включват самолетоносачи, бомбардировачи с голям обсег на действие и ядрени подводници.

По време на отбелязването на годишнината от Корейската война в Сеул Юн Сук Йол  пък обеща, че ще направи всичко по силите си, за да запази свободата и мира.

"Ще поддържаме силната си отбранителна позиция, основана на съюза ни със САЩ и подкрепена от силната ни армия, от науката и технологиите", написа той във Facebook.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК