Над 3 тона мистериозно руско злато пристигна в Швейцария

То е на стойност 194 млн. швейцарски франка

24.06.2022 | 09:40 Редактор: Жаклина Иванова
Над 3 тона мистериозно руско злато пристигна в Швейцария

Швейцарските рафинерии за ценни метали престанаха да купуват руско злато, когато Русия нахлу в Украйна, но миналия месец голяма доставка на руско злато е влязла в страната. Сега новината, съобщена от агенция Bloomberg преди няколко дни, бе потвърдена от швейцарските митнически власти.

Те казаха, че над три тона злато, идващо от Русия, е било изпратено в Швейцария през май и това е първа такава голяма доставка за три месеца.

"През май 2022 г. около три тона злато, идващо от Русия, е внесено от Великобритания в Швейцария на стойност 194 милиона швейцарски франка", заяви говорителят на швейцарската митническа служба.

Швейцария последва решението на ЕС да наложи санкции на Русия заради войната ѝ в Украйна. Но досега нито една санкция не бе наложена върху покупката на руско злато. Въпреки че трансакциите не са незаконни, засега нито една от основните швейцарски рафинерии за злато не е склонна да си признае, че е извършила покупката.

Швейцарските рафинерии на злато представляват между 65 до 70% от годишното производство на златните рафинерии по света, отбелязва Франс прес.

Въпреки че швейцарското законодателство и санкциите не забраняват вноса на руско злато в Швейцария, Швейцарската асоциация на производителите и търговците на ценни метали, представляваща и златните рафинерии, заяви, че злато със съмнителен произход няма място в Швейцария. Посочват още, че очакват от членовете си да действат предпазливо и да се въздържат от купуване в случай на съмнение, информира БТА.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК