Проучване: 20 млн. души са спасени от смърт благодарение на Ковид ваксините

"Ваксинацията срещу коронавируса значително промени курса на пандемията", посочват авторите на проучването

24.06.2022 | 07:45 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване: 20 млн. души са спасени от смърт благодарение на Ковид ваксините

Около 20 милиона живота по света са били спасени, благодарение на ваксините срещу Ковид-19 през първата година на имунизационната програма. Това показва ново проучване, публикувано в изданието "Лансет", предаде ДПА.

"Ваксинацията срещу Ковид-19 значително промени курса на пандемията, спасявайки десетки милиони животи по света", пишат авторите на проучването, ръководено от екип от Импириъл колидж в Лондон.

"Недостатъчният достъп до ваксини в страните с ниски доходи обаче ограничи въздействието в тези условия, което засилва необходимостта от глобално ваксинационно равенство и покритие", уточняват още те.

Учените смятат, че още 600 000 смъртни случая е можело да бъдат предотвратени, ако е била постигната целта на СЗО да се ваксинират 40% от населението във всяка страна до края на 2021 г., информира БТА.

Проучването се основава на данни от 185 държави и територии за периода от 8 декември 2020 г. до 8 декември 2021 година, предаде Франс прес. Това е първият опит за оценка на пряко и косвено предотвратените смъртни случаи в резултат на ваксинацията. За тази цел са използвани официални данни за смъртните случаи от Ковид-19, но също така и за общия брой случаи на свръхсмъртност за всяка страна (или оценки, когато е нямало официални данни).

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Доктор
преди 1 година
Абсолютни глупости. Мерки нерелевантни на опасността, които причиниха и ще предизвикват в бъдеще много по-сериозни медицински проблеми. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Мислещ Нелиберал
преди 1 година
лъжадесетки милиони бяха преждевременно загробени заради затруднен достъп или дори отказ за достъп до медицински услуги !беше елиминирана за дълги периоди доболничната помощ!бяха отменени планови операции!най-много пострадаха хронично болните!стотици милиони пострадаха тежко от масираната пропагандна атака - психиката на десетки милиони надали ще бъде нормализирана!здравето на стотици милиони възрастни беше подложено на тежко изпитание заради безумни ограничителни мерки и обез ... Сигнализирай за неуместен коментар